Hoogste tijd voor hoogconjunctuur in kennis

‘De crisis is voorbij.’ Dat is prachtig nieuws zo in het eerste kwartaal van 2017. Meer dan acht jaar heeft ie geduurd. Het conjunctureel herstel tekent zich af. Iedereen is er aan toe. Weet u waar we vooral aan toe zijn? Aan hoogconjunctuur in kennis. Het is zelfs de hoogste tijd.

Ik wil niet de pessimist uithangen en niemands feestje bederven, maar is de crisis echt wel voorbij? Het is nog steeds onrustig in de bankensector en de financiële wereld. En zeker zo belangrijk: het herstel van de arbeidsmarkt blijft nog achter. Volgens mij is de situatie nog best fragiel. Zeker wanneer we naar de wereld om ons heen kijken. Wat zijn de economische gevolgen van de huidige geopolitieke ontwikkelingen en wat brengen ons de actuele en toekomstige machtswisselingen in invloedrijke landen? Een van de vervelendste eigenschappen van een crisis is zijn onvoorspelbaarheid. En een van de gevaarlijkste houdingen in tijden van hoogconjunctuur is die van ‘mij kan niets gebeuren’.

Wat mij betreft stevenen we af op nieuwe tijden van hoogconjunctuur. En wat mij betreft gaat er wel degelijk iets gebeuren. Dan heb ik het over de groei en bloei van kennis. Daar ligt voor nu en de toekomst de belangrijkste investeringsopgave: voor werkgevers en voor werknemers. Niet denken dat je er bent met wat je kent en kunt. We worden nog steeds verrast door bedrijfssluitingen en banenverlies. Expertises die we decennialang koesterden, blijken opeen niets meer waard. Maar er zijn en ontstaan ook nieuwe kansen. Nederland is sterk in innovaties, daarin ligt onze toekomst. Dus moeten we investeren in kennis én in mensen. Ik hoop dat bedrijven het economisch herstel aangrijpen om te investeren in hun werknemers. ‘Inspireer en faciliteer je medewerkers om zich voortdurend te ontwikkelen en te vernieuwen’, is mijn advies aan alle managers. En tegen die medewerkers en alle anderen op de arbeidsmarkt zeg ik: ‘Vertrouw op je intrinsieke skills maar grijp veranderingen en vernieuwingen aan voor doorontwikkeling. Durf jezelf en je passie te vernieuwen.’

De wereld om ons heen zal blijven veranderen. En veranderingen zullen nog sneller gaan dan ooit tevoren. Voorspellen kunnen we de toekomst niet. Maar we kunnen ons wel voorbereiden. Klaar staan voor vernieuwingen, nieuwe kansen gretig aangrijpen en je kennis van vandaag desnoods morgen alweer verversen. Laat die hoogconjunctuur in kennis maar komen. Het moet nu gebeuren.

By | 2018-05-04T11:11:46+00:00 25 februari, 2017 |Source & Connect|

Over de auteur: