Wanneer de voordeur open gaat

Ken je dat gevoel, wanneer je een huis aan het kopen bent? Je gaat een woning bezichtigen en meteen als je binnen staat, weet je het al. Dit wordt ‘m wel of dit wordt ‘m niet. Een kwestie van wel of geen klik. Aan de buitenkant kan alles kloppen, maar het echte gevoel ervaar je pas wanneer de voordeur open gaat.

Mijn vriendin en ik hebben onlangs een woning gekocht. ‘A house that fits perfectly‘, zou je het kunnen noemen. Die fit zit ‘m niet in bijzondere luxe of buitenproportionele maatvoering. Het is een gewoon huis. Maar toen we binnenkwamen, wisten we het meteen: dit voelt goed, onze eigen comfortzone, een plek waar we voorlopig willen blijven. Hier voelen we ons thuis.

De plek waar je werkt, is eigenlijk ook een huis. Maar is het ook een thuis? Voel je je comfortabel, wanneer je de voordeur open doet? De fit zou ‘m in dit geval moeten zitten in je collega’s, in het team waarbinnen je werkt of waaraan je leidinggeeft. Het gevoel van die klik toen wij onlangs onze woning kochten, ervaar ik ook bij Talentsourcer. Het werken in een klein team bevalt me. Ook hier is het niet de maatvoering of de kwantiteit die telt. De echte kwaliteit beleef ik aan de manier waarop we samenwerken. Elkaar adviseren, samen sparren, elkaar steun bieden bij grote drukte. En daadwerkelijk belangstelling voor de ander hebben, zonder dat het over het werk hoeft te gaan. Dat is onze gezamenlijke comfortzone. Een plek waar het werk belangrijk is, maar waar vooral de mensen tellen: ‘our house that fits perfectly.’

Zo’n huis en thuis zou ik iedere organisatie en elk team en iedere werknemer en elke manager toewensen. Voor hen heb ik de volgende bezichtigingstips. Ik neem je nog even mee naar onze woning. We hebben toen alles gecheckt: verwarming, elektra, isolatie, de constructie, of er toch niet ergens een mankementje was. Natuurlijk doe je dat als manager, wanneer je in gesprek gaat met een kandidaat. En omgekeerd doe je dat als kandidaat, wanneer je je baan van de toekomst gevonden denkt te hebben. Zorgvuldig controleren, kijken of alles klopt en compleet is. Je werkt je checklist af. Maar probeer dan ook eens verder te kijken. Ga op zoek naar de klik en fit en denk in termen als je thuis en comfortabel voelen bij elkaar. Zet vooral de voordeur open.

By | 2018-05-04T11:12:05+00:00 15 januari, 2017 |Source & Connect|

Over de auteur:

In alles wat ik doe, zie ik de uitdaging. Obstakels zijn oefenmogelijkheden om iets nieuws te proberen, tijdsdruk is een extra motivatiebron. Door een kritische blik te combineren met een dosis creativiteit en doorzettingsvermogen, probeer ik altijd het onderste uit de kan te halen. Om op die manier voor zowel de kandidaat als de opdrachtgever een perfecte match te creëren, geeft een geweldige voldoening. Paul is werkzaam als Sourcer bij Talentsourcer.